בשל גודלה העצום של הודו והשוני הרב בין האזורים ומגזרי העסקים, לא קל להציב הנחיות כוללות לגבי צורת הלבוש או ההתנהגות המתאימה ביותר. לפיכך, יש להתייחס לדברים הבאים כאל קוים מנחים, ולזכור שתחומים מסוימים בעסקים, למשל תחום טכנולוגיית המידע, סיגלו אורח מערבי יותר מאחרים.לבוש
- אף על פי שכללי לבוש נוקשים אינם נהוגים בהודו, מוצגות כאן מספר הנחיות כלליות.
- הלבוש הנהוג לאנשים בעמדות ניהול או בעמדות ייצוגיות אחרות הוא לבוש עסקי רשמי. הלבוש הנהוג הוא חליפה ועניבה על אף שבקיץ ניתן להוריד את מקטורן החליפה. לנשות עסקים מומלץ ללבוש שמלות צנועות או חליפות מכנסים. חליפת הסאלוואר הנהוגה בעיקר בצפון הודו מקובלת גם היא. בחודשי הקיץ החמים ובחודשי המונסון ניתן ללבוש סנדלים או כפכפים.
- כאשר אין צורך בלבוש רשמי, ניתן ללבוש כמעט כל דבר, החל מחולצות קצרות ומכנסיים ארוכים, ועד לבגדי הקורטה ההודיים המסורתיים. שילוב של ג'ינס וחולצת טי מקובל בנסיבות לא-רשמיות לגברים ולנשים כאחד. לנשים שמתעמלות או רצות מומלץ ללבוש מכנסיים ארוכים.
- במידה וקיבלתם הזמנה למפגש חברתי, כדאי לברר מראש לגבי הלבוש המקובל. בחתונות, טקסים דתיים וכיו"ב, מרבית המשתתפים יבואו בלבוש הודי מסורתי (חליפת קורטה לגברים, סארי או חליפת סאלוואר לנשים).
- לבישת עור עשויה להתפרש כפגיעה, במיוחד במקדשים.
התנהגות עסקית כללית
- רוב המשרדים פותחים את דלתותיהם בשעה 9 בבוקר, וסוגרים ב 18 בערב אולם שעות העבודה עלולות להשתנות בערים גדולות או ארגונים גדולים. לרוב ישנה הפסקת צהריים של שעה בין 13:00 ל 15:00.בשנים האחרונות יותר ויותר מקובל לנהל פגישות עסקים בארוחת בוקר או צהרים.
- ההודים מעריכים דיוק, אך לא תמיד נוהגים כך בעצמם. מומלץ לשמור על גמישות מסוימת בלוח זמנים על מנת לאפשר שינויים לא צפויים.
- נסו לקבוע פגישות לפחות כמה חודשים מראש. כאשר אתם קובעים פגישה, כדאי להדגיש שתקופת שהותכם בהודו מוגבלת. תמיד התקשרו לאשר פגישות כמה ימים לפני התאריך המיועד. כיוון שהכתובות בהודו עשויות להיות מבלבלות בשל הבדלי פורמט ברחבי תת-היבשת. נצלו הזדמנות זו לשאול את איש הקשר שלכם כיצד להגיע לנקודת המפגש. לרוב קביעת פגישות עם פקידי ממשלה כרוכה ביותר מאמץ.
- רוב ההודים נמנעים ממגע פיסי בין גברים לנשים בפומבי. הודים שסיגלו לעצמם אורח חיים מערבי יותר לוחצים ידיים גם עם בני המין השני, אך במידה ואינכם בטוחים אם כדאי להושיט את היד ללחיצה, עדיף לקחת דוגמא מעמיתך ההודי. לנשים מערביות לא כדאי ליזום לחיצת ידיים עם גברים הודיים.
- "נאמאסטה" היא הברכה והפרידה המקובלת בהודו. היא מתבצעת על ידי חיבור הידיים כף- אל-כף מתחת לסנטר, קידה או הרכנת ראש, ואמירת המילה "נאמאסטה". פעולה זו שימושית למבקרים בהודו בנסיבות בהן לחיצת יד אינה מתאימה.
- כיוון שנהוג להחליף כרטיסי ביקור גם בסיטואציות לא עסקיות, כדאי להביא כמות מספקת של כרטיסי ביקור שהודפסו באנגלית.
- הצבעה לכיוון אדם אחר באצבע נחשבת לפעולה לא מנומסת. במקום זאת, ההודים "מצביעים" בסנטר. נענוע הראש מצד לצד יכול להתפרש כ"לא", אך לעתים משתמשים באותה תנועה להבעת הסכמה בהתאם להקשר.
משא ומתן
- ביצירת קשרים עסקיים, כדאי לבסס קשר עם ראשי החברה כיוון שכל ההחלטות מתבצעות בדרג ניהולי זה. כדאי בכל זאת ליצור קשרים גם עם הדרגים הבינוניים שלרוב גם יהיו זמינים יותר, כיוון שגם אלו תורמים בתהליך קבלת ההחלטות, והם יכולים לעזור לך לקדם את הצעותיך.
- כיוון שעסקים רבים בהודו נוצרו כעסק משפחתי או קהילתי, יצירת מערכת יחסים נחשבת לתנאי מקדים לניהול מגעים עסקיים. ההודים אינם נוטים "לקפוץ ראש" למשא ומתן עסקי, ואפילו עשויים לפרש מעשה כזה כחוסר נימוס. היו מוכנים לבניית מערכת יחסים אישית שמבוססת על כבוד הדדי ובטחון. כחלק מתהליך זה, יכול להיות שיוצע לך תה או צ'אי. כדאי לקבל את ההצעה כסימן להכרת תודה.
- השימוש במצגות PowerPoint רווח, אך יש לשלוח הצעה מפורטת יותר מראש. ההודים זהירים בקבלת הצעות או רעיונות חדשים. הפתיחות לרעיון חדש תלוי לא רק באיכות שלו, אלא גם במוצאו וממליציו.
- כיוון שהמערכת המשפטית והבירוקרטית בהודו די מורכבת ומעייפת, כדאי להיעזר בשירותיו עורך דין או איש קשר מקומי שיוכל לעזור בהליכים המקומיים.
- באירועים מסוימים כאשר מנהלים בכירים נכנסים לחדר הישיבות, הכפופים להם יקומו כאות לכבוד. לזרים כדאי לעמוד ולברך את המנהלים אישית.
- נשות עסקים בעמדות בכירות הן תופעה חדשה יחסית בסביבה העסקית בהודו. על אף שברוב המקרים היחס לנשים הוא מכובד ומנומס, הן עשויות לעיתים להיתקל בקשיים בניסיונן לדבר על עסקים.
- ההודים בדרך כלל לא מבטאים חוסר הסכמה בצורה ישירה ופתוחה. הם עשויים להגיד ש "ינסו" או ש"אפשר לדבר על זה יותר מאוחר" על מנת להימנע ממתן תשובה שלילית.
- מיקוח הוא דבר שבשגרה בהודו. מנהלי משא ומתן מצפים ומעריכים גמישות. כדאי לקחת זאת בחשבון כאשר מגבשים הצעה הראשונית ולהשאיר מקום למיקוח בשלבים מאוחרים יותר של התהליך.